The Extraordinary Season
2021/2022 — Season 66

SONICA 2020: Paradise Haunted Garden

Peter Kutin: ROTOR, avdiovizualni koncert
Lisa Stenberg, avdiovizualni koncert
kӣr – live

Zaključni večer festivala SONICA: Vrt, ki ga preganja raj, bo udaren.

Najprej nas bo dobesedno prepihal ROTOR Petra Kutina in Floriana Hemlerja, avdiovizualni projekt, katerega osnova je kinetična zvočna skulptura, opremljena s štirikanalnim zvočnim sistemom in 360-stopinjsko kamero. Umetnika nadzorujeta hitrost in vrtenje objekta in tako neposredno vplivata na videopodobe in zvok. Glavna parametra sta pospešek in pojemek, rezultat pa je psihoakustično onostransko delo, ki sledi svoji lastni logiki in preizprašuje hitrost kot metaforo za dirkališče – ali za osrednji del družbe, medijev in vojskovanja.

Glasba švedske glasbenice Lise Stenberg oscilira med elektroakustičnim in dronovskim zvokom. Predstavila bo svoj zadnji album Monument, ki je izšel pri kultni založbi Flykingen. Monument je dronovska suita, nastala v intimnem raziskovanju  dveh redkih analogno-digitalnih sintov: EMS Synthi 100 v studiu CMRC KSYME v Atenah in EMS Synthi 200 v Osnabrücku v Nemčiji. Suita uteleša intenzivno občutljivost in ranljivo zgoščenost. Skozi monolitske marmorne prostore pronicajo počasni valovi Synthi 100. Na glasbilu je bilo od 70-ih doslej izvedenih le nekaj koncertov, Lisa pa je morda ena od prvih žensk, ki bo z njim nastopila v živo.

Večer bo sklenilo dolgo pričakovano gostovanje beograjskega glasbenika, DJ-ja in programskega vodje legendarnega Drugstora v Beogradu: kӣr-a. kӣr v svoji glasbi združuje sodobne postindustrijske elektronske prijeme z odmevi tribalnega mitosa v iskanju prihodnosti. Bizantinske sakralne glasbene tradicije in balkanski folklorni ritmi se z modularno sintezo združijo v hipnotično pokrajino.

Produkcija: festival SONICA, MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti
Koncertni večer pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem.
Projekt sofinancira MOL – Oddelek za kulturo ter Ministrstvo za kulturo.
Gostovanje Petra Kutina je podprl Avstrijski kulturni forum.
kӣr-a predstavlja platforma SHAPE, ki jo sofinancira Ustvarjalna Evropa.